• Tel: +32 (0)16360165
 • info@zwembad.eu
Bestel uw liner op maat op zwembad.eu

Welke liner heb ik nodig voor mijn zwembad ?

Liners kunnen in 3 grote categorieën worden ingedeeld:
 1. Overlap liners voor dunwandige zwembaden
 2. Hung liners van 60, 75 of 85/100 mm
 3. Liners met een V-profiel
 4. 1,5mm liners ter plaatse gelast
Dunwandige zwembaden maken vaak gebruik van een overlapliner. Zo’n liner wordt over de rand van het zwembad gehangen. Een overlapliner is 60, 75 of 85/100mm dik. Beschikbaar in vrijwel alle maten.

In een houten of bouwkundig zwembad kan u ofwel een Hungliner van 60, 75 of 85/100 mm leggen, ofwel een 1,5mm dikke liner. De levensduur van beide liners is ongeveer 10-15 jaar.

Hungliners zijn beschikbaar in heel veel kleuren en zijn relatief goedkoop. De liner is makkelijk te plaatsen en vervangen. Omdat een Hungliner steeds iets te klein wordt gemaakt (om plooien te vermijden), zal de liner in de hoeken een beetje rond blijven staan. Bijna alle vormen zijn mogelijk. Zelfs voor zwembaden met ingebouwde trap en rolluikbak. In het zwembadseizoen is de levertijd voor deze liners ongeveer 2-3 weken.

1,5 mm liners zijn gemaakt uit 2 lagen van 75/100mm liner met een polyester netwerk ertussen. Deze liners zijn heel sterk. Ze worden ter plaatse gelast. Het is dus mogelijk alle vormen te maken. Een voordeel van deze liners is dat ze heel snel kunnen worden gelegd.

Wat is het verschil tussen een Hung liner en een overlapliner?

Een Hungliner van 60, 75 of 85/100 mm wordt in de fabriek gemaakt, precies in de vorm van uw zwembad.

Een Hungliner wordt vastgeklikt in de smalle gleuf van het hungprofiel. Het hungprofiel zelf wordt op de zwembadrand vastgeschroefd. Het voordeel van een hungprofiel is dat de liner heel eenvoudig kan worden aangebracht en vervangen. Zonder de boordstenen los te maken. Aan een hungliner zit een versteviging met weerhaak die ervoor zorgt dat de liner netjes in het hungprofiel blijft hangen.
Hung profiel voor betonblokken
Hungprofiel voor
betonblokken
Hung profiel voor polystyreen blokken
Hungprofiel voor
polystyreenblokken
Zelfs ingewikkelde vormen van zwembaden kunnen worden gemaakt in hungliners. Ook trappen, niveauverschillen etc. ... zijn geen probleem.

Een overlapliner is een liner die gebruikt wordt in dunwandige zwembaden. De liner wordt over de rand van het zwembad gehangen en vervolgens aan de zwembadrand vastgezet met het zwembadrandprofiel.

Wat is het verschil tussen een overlapliner en een liner met V-profiel

Een liner met V-profiel wordt niet groter gemaakt dan het zwembad. De rand van de liner is voorzien van een V-profiel dat exact over de rand van het zwembad past. Net zoals bij een overlapliner wordt er daarna een profiel over geplaatst voor de bevestiging. Dit soort liner komt vaak voor bij zwembaden van het merk Gré.

Wat moet ik weten over een ladder en/of trap?

Er zijn verschillende soorten trappen: trappen over de hele lengte, hoektrappen, Romeinse trappen en Rechthoekige trappen.

Buiten het comfort is het voordeel van een trap dat u minder problemen hebt bij het oprollen van een noppenfolie en bij het plaatsen van een winterzeil of overkapping.

Een zwembadtrap wordt meestal in 3 of 4 treden gemaakt. Gewoonlijk is de laatste trede dieper dan de andere treden. Dat is niet hinderlijk omdat u door het water gedragen wordt bij het opstappen.

Indien een trap gemaakt wordt als een Romeinse trap, dan is het best die trap te maken als een halve cirkel met diameter 3 meter. Dit zijn standaardmaten voor boordstenen.

Wanneer u voor een ladder kiest, kan u een ladder in 2 delen aanschaffen (minder problemen bij het oprollen van een noppenzeil,...), of een ladder in 1 deel. Als u gebruik maakt van zoutelectrolyse, moet de ladder in roestvrij staal 316 gemaakt zijn. In alle andere gevallen volstaat RVS 304.

Hoe moet ik mijn liner leggen (regels van de kunst)?

Voor het leggen van de liner moet u rekening houden met een aantal zaken. De buitentemperatuur moet tussen de 18 en de 25°C zijn en het zwembad moet proper en droog zijn.Het zwembad hoeft niet waterdicht te zijn.

Klik de liner in het hungprofiel. Tijdens het leggen kan u de liner best wat uitrekken en vastmaken met kleine afgesneden stukjes van 3-4 cm profiel voor tussen liner en boordsteen.

Aan beide uiteinden van het zwembad wordt onder de liner een stofzuiger geplaatst zodat de lucht kan worden weggezogen. Plak de opening waar de stofzuiger onder de liner gaat dicht met tape.
Start de stofzuigers en zorg dat de liner zonder plooien op de bodem ligt. Daarna mag de bodemuitlaat worden uitgesneden en dichtgemaakt.
Indien u een trap heeft, zet dan zware gewichten (bijvoorbeeld enkele boordstenen) op de eerste trede.
Begin met het vullen van het zwembad. Naargelang het water stijgt, brengt u de stofzuigerslang naar omhoog.

Telkens als het water net onder een inbouwstuk (lamp, skimmer, spuitgat...) staat, mag de liner rondom het inbouwstuk worden weggesneden in ingewerkt. Als het water aan de gewichten op de trap staat, zet u het gewicht 1 trap hoger.
Zodra het water in de helft van de skimmers staat, kan de filtratie worden opgestart en mogen de stofzuigers worden afgezet.

Wat is het verschil tussen een hung- en overlapliner?

Een hungliner heeft een kleine verdikking met een weerhaakje aan de rand. Daarmee wordt de liner in een gleuf gehangen. Een overlapliner wordt doorgaans ± 10 cm hoger gemaakt dan het zwembad en wordt over de rand van het zwembad (meestal dunwandige zwembaden) gehangen. Met de profielen van de zwembadrand wordt de liner vastgezet.

Welke liner is het beste: 0.75 – 0.85 – 1.5 mm?

Liner type

Voordelen

Nadelen

0.75 mm

Goedkoop

Vele kleuren

Zelf te installeren

10 jaar garantie

Kan niet 100% perfect de hoeken zitten

Bezorgtijd kan iets langer zijn in piek periode

Niet alle vormen zijn mogelijk

0.85 mm

Goedkoop

Zelf te installeren

10 jaar garantie

Kan niet 100% perfect de hoeken zitten

Bezorgtijd kan iets langer zijn in piek periode

Niet alle vormen zijn mogelijk

Niet alle kleuren zijn mogelijk

1.50 mm

Sterker

Alle vormen mogelijk

Ook voor vijvers

Mogelijke korte levertijd

Past perfect in de hoeken

Duur

Niet alle kleuren beschikbaar


Bestel uw liner op maat op zwembad.eu

Informatie Liner.be

Met ingang van 2015 loopt de bestelling van uw liner op maat via Zwembad.eu

  • TEL: +32 (0)16360165

  • Ma / vr: 09:00 to 17:00

  • Vragen? Neem contact met ons op!